Scrumbia de Dunăre a devenit al cincilea produs românesc recunoscut oficial de Comisia Europeană

Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagra în Dunăre.

Specia nu poate fi crescută în acvacultura şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Grasimea scrumbiei este atat de buna, incat o puteti folosi pentru a prepara alte exemplare, cu gust mult mai fad. E si surprinzator de sanatoasa si indicata in curele ce au drept scop imbunatatirea circulatiei sanguine ori reducerea colesterolului.

Grasimea  scrumbiei de Dunare este formata din acizi grasi polinesaturati.

Daca este consumata intr-o cura, in combinatie cu un amestec de uleiuri special presate la rece – ulei de germeni de porumb, germeni de grau si din armurariu, ajuta la curatarea grasimilor depuse pe vasele de sange si astfel se imbunatatesc functiile inimii, si se previne infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Secretul acestui miraculos peste consta in schimbarea metabolismului din momentul intrarii din apa sarata a Marii Negre in apa dulce a Dunarii pentru a-si depune icrele.

Scrumbia trebuie consumata timp de 3 saptamani, timp in care, in afara de scrumbie, se mananca doar legume si fructe, pentru aportul de vitamine. Cura era recomandata persoanelor cu diabet de tip B, celor supraponderale, cu probleme cardiace.