Pensiunea Ovidiu

ISTORIA ORAȘULUI TULCEA

Numele orașului Tulcea este regăsit în documentele consululul Andrei Taranowski care scria în jurnalul lui de călătorie (1570) urmatoarele:

”De la Chilia am navigat în sus pe Dunăre … si am ajuns într-un orășel cu numele de Tulcea”.

În 1582 negustorul englez John Newberie afirmă faptul ca a ajuns într-un târg căruia i se spunea Tulcea.
In 1595 orașul Tulcea este consemnat în harta lui Paulo Giorgici, iar marele carturar turc Evlia Celebi ( sec. XVII) e cel ce vorbeste despre Tulcea ca fiind un oraș cu câteva sute de case locuite de valahi.

Conform DEX, valah este numele dat în Evul Mediu de către alte popoare, românilor din stânga și din dreapta Dunării.

Din sec. XVIII orașul Tulcea devine tot mai mentionat in documente si planuri cartografice.

In timpul razboaielor dintre Rusia si Turcia din secolul al XVIII –lea si inceputul secolului al XIX-lea, Dobrogea devine principalul teatru de razboi, fiind numit atunci Drumul Tatarilor sau Drumul Razboiului.

Otomanii au acceptat asezarea lipovenilor, ucrainienilor si bulgarilor veniti din nordul Crimeii, cat si pe germanii din sudul Rusiei, cat si pe greci, evrei si armeni adusi aici de comertul infloritor.
Razboiul de independenta (1877-1878) a pus capat a cinci secole de dominatie otomana carea au influentat viata etnografica si cultura locala.

Din 14.11.1878 Dobrogea intra sub guvernarea Statului Român, orașul Tulcea devenind resedinta administrativa a judetului Tulcea .

In anul 1860 se gaseau în Tulcea mai multe consulate: consulatul roman, consulatul turc, consulatul francez, consulatul austriac, consulatul german s.a.
Numele orașului are o origine destul de incerta. Dupa unele ipoteze, cuvantul Tulcea ar proveni din doua cuvinte : „tul”, are semnificația caramidă si „cea”, înseamnă pământ. Nicolae Iorga afirma ca „tul” ar fi de fapt numele unui guvernator (Tula-bey) la care s-a adaugat terminatia „cea” prezenta si in alte cazuri de denumiri: Casimcea,Isaccea, Hazamcea, etc..

Alege să petreci un sejur în Delta Dunării